2 mogelijkheden carport/overkapping

Carport of overkapping vergunningsvrij bouwen 2 mogelijkheden!

Een carport of andere overkapping kan vergunningsvrij gebouwd worden. Dit kan op basis van meerdere artikelen. Artikel 2 bijlage II Bor. Of artikel 3 van bijlage II Bor. Wat is het verschil?

Vergunningsvrij bouwen volgens Artikel 2

In artikel 2 staan een aantal voorwaarden genoemd waaraan voldaan moet worden. Zo mag de carport niet groter zijn dan 30m2. Moet de carport in het achtererfgebied geplaatst worden op minimaal 1 meter afstand van het openbaar toegankelijk gebied tenzij er geen welstandsnota voor het grondgebied is. Er zijn nog wat voorwaarden maar het belangrijkste verschil met artikel 3 zijn toch wel de hoogte en de afstand tot de perceelsgrens. Bouw je volgens artikel 2 dan mag de carport maximaal 3 meter hoog worden en maximaal 10 strekkende meter langs de perceelsgrens per perceelsgrens. Lees hier alles in de folder bijbehorende bouwwerken.

Vergunningsvrij bouwen volgens artikel 3

Bouwen volgens artikel 3 lid 1 bijlage II Bor kan simpeler zijn. Dat hangt met name van het bestemmingsplan af! In artikel 3 lid 1 staat; een bijbehorend bouwwerk in het achtererfgebied, mits niet hoger dan 5 meter. Uitgangspunt van artikel 3 is wel dat het bouwplan moet voldoen aan het bestemmingsplan! Dus uitzoeken wat in het bestemmingsplan staat.

Stel nu dat de carport geen wanden heeft. Het is dan volgens de definitie van het bestemmingsplan geen gebouw. Het is niet door wanden (2 of meer) omsloten en daardoor geen gebouw. Vaak staan in de voorschriften van het bestemmingsplan voor bouwwerken geen gebouw zijnde afzonderlijke bouwregels. Meestal is alleen een hoogte genoemd, soms ook een maximum bebouwd oppervlak. In dit voorbeeld gaan we er van uit dat er alleen een maximum hoogte van 6 meter genoemd is voor bouwwerken geen gebouw zijnde, onze carport dus. Hoe kunnen we nu bouwen volgens artikel 3.

Er is geen maximum oppervlakte genoemd. Dus hij mag heel groot worden. Als hij maar in het achtererfgebied staat. De hoogte is mag maximum 5 meter worden. Dit was de eis van artikel 3 lid 1 om vergunningsvrij te mogen bouwen. De carport voldoet daarmee ook aan de voorschriften van het bestemmingsplan (die maximale hoogte van 6m). Er stonden geen eisen genoemd in het bestemmingsplan (in ons voorbeeld) voor perceeslafstanden. De carport mag dus in de perceelsgrens. Er is ook geen beperking van het aantal strekkende meters op de perceelsgrens omdat dit niet genoemd stond in het bestemmingsplan! In theorie kan dan het hele achtererfgebied volgezet worden met een vergunningsvrije carport.

Belangrijk!!

Super belangrijk hierbij is het uitzoeken wat de voorschriften zijn van het bestemmingsplan voor bouwwerken geen gebouw zijnde!! Vraag ze op bij uw gemeente. Stuur de gemeente een mail met het verzoek om de voorschriften digitaal toe te sturen. Of kijk op de site van de gemeente of het bestemmingsplan digitaal beschikbaar is.

Ga je zelf een overkapping bouwen??? Bekijk snel deze aanbiedingen:

overkappingen

(prijswijzigingen voorbehouden)

Carport of overkapping zelf bouwen

Als je eenmaal hebt bepaald of je de overkapping of carport kan bouwen zonder vergunning, heb je de keuze om hem zelf te bouwen. Als de keuze valt op het zelf bouwen is het belangrijk om te bepalen wat voor een overkapping je wilt bouwen.

Er zijn legio aan mogelijkheden, bijvoorbeeld een houten overkapping, een carport met een glazen dak of een hangende carport die maar aan een zeide op de grond staat. Door je goed te verdiepen in de mogelijkheden van een carport of overkapping kan je goed bepalen welke bij je huis past en wat je zelf natuurlijk mooi vindt.

Als je eenmaal hebt bepaald hoe de overkapping eruit moet komen te zien ga je ontwerpen. Dit kan je natuurlijk laten doen, maar met een meetlint, potloot en papier kom je zelf natuurlijk een heel eind.

Fundering carport of overkapping is het belangrijkste

Om te voorkomen dat de carport niet stevig staat is een goede fundering essentieel. Je kan natuurlijk zelf een fundering storten van beton (beton bij de praxis), maar het is ook mogelijk prefab funderingen te kopen. Deze prefab betonpoeren bieden goede ondersteuning voor de palen van de carport die de overkapping dragen. Deze betonpoeren kan je ingraven (goed waterpas zetten) en je hebt vrij eenvoudig een degelijke basis voor de overkapping.

Als je zelf beton gaat storten is het belangrijk dat je niet de zuinig bent met het beton. Graaf op z’n minst een gat van 25 cm en minimaal 35 cm diep. Denk hierbij ook aan de bestrating die er moet komen te liggen. De fundering moet natuurlijk onder de bestrating uitkomen. Aan de randen van het gat plaats je bekisting zodat je hier beton in kan storten. In de hoeken kan je funderingsankers zetten zodat je hier straks je start profielen op kan zetten. Laat het beton een paar dagen uitharden, zodat het beton sterk genoeg is om je bouwwerk te dragen.

Carport of overkapping laten bouwen

Natuurlijk is het ook mogelijk om het allemaal te laten doen. Dit scheelt veel werk maar is natuurlijk wat kostbaarder. Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden en de daarbij behorende kosten. Denk er wel aan dat een overkapping of carport wel een tijd mee moet, kies dus voor kwaliteit. Niets is zo zuur dat een overkapping of carport na 5 jaar lelijk of zelfs gevaarlijk wordt. Het is een flinke investering, dus kies voor een goede leverancier. Een mooie overkapping kan je bijvoorbeeld al kopen bij de praxis.