Rolluiken en energiezuinigheid

Verhoging energiezuinigheid

Dichte rolluiken en luiken zijn bij woningen vergunningsvrij en bij bedrijfsgebouwen onder voorwaarden vergunningsvrij. Zie categorie Zonwering en rolluiken. Dat betekend dat bij nieuwbouwwoningen er geen vergunning voor nodig is. Hierdoor kan de welstandscommissie/gemeente er niet iets over zeggen. Mooi of lelijk, u bepaalt het.

Wat handig om te weten is dat u ze wel kunt meenemen in de EPN berekening (= energiezuinigheids berekening). Dichte rolluiken en luiken hebben een bepaalde R-waarde. Afhankelijk van het type rolluik. Rolluiken kunnen zelfs gevuld zijn met isolatiemateriaal waardoor de R-waarde nog hoger wordt. U kunt de rolluiken meenemen in de EPN berekening! Dit levert een voordeel op in de berekening waardoor de EPC lager wordt! Ramen zijn over het algemeen een verliespost. Omdat er nogal wat m² raam in een woning kan zitten, is het wijs om de R-waarde van de rolluiken (of andere vaste luiken) mee te nemen. Bespreek het met uw tekenaar/ontwerper/architect!

 

Rolluik en energiezuinigheid

Extra bescherming tegen kou van buiten

Rolluik voorkomt warmteverlies

Links rolluik dicht, rechts rolluik open.

 

De energieprestatiecoëfficiënt van een woning moet worden bepaald volgens NEN 5128. In deze norm is aangeven hoe rekening moet worden gehouden met ramen die voorzien zijn van vanuit de woning bedienbare luiken.

Energie vergelijken

Vergelijk uw energieprijs eens met een andere energiebedrijf.