Tijdelijke bouwwerken bouwplaats
Stacaravan bij nieuwbouwwoning vergunningsvrij?
Bij bouwwerken/gebouwen die in aanbouw zijn is vaak een directiekeet of containers nodig om spullen in te kunnen bewaren of droog te kunnen zagen. Iedereen kent ze wel. Voorheen was hier een bouwvergunning voor nodig, voor deze tijdelijke bouwwerken bouwplaats. Na 1 oktober 2010 zijn dergelijke bouwwerken vergunningsvrij. In artikel 2 lid 20 Bor bijlage II staat genoemd dat een;
bouwkeet, bouwbord, heistelling, hijskraan, damwand of andere hulpconstructie die functioneel is voor een bouw-, onderhouds-, of sloopactiviteit, een tijdelijke werkzaamheid op land waarop het Besluit algemene regels milieu mijnbouw van toepassing is, mits geplaatst op of in de directe nabijheid van het terrein waarop de activiteit of werkzaamheid wordt uitgevoerd
vergunningsvrij is.
Bouwbord
Het plaatsen van een bouwbord met daarop de naam van de architect, de installateur, de bouwer en de opdrachtgever is dus vergunningsvrij als het bord in de directe nabijheid staat. Staat hetzelfde bord 500 meter verderop aan een drukke weg, dan heb je omgevingsvergunnings nodig.
Damwand tijdelijk
Het plaatsen van tijdelijke damwand is ook vergunningsvrij. Let bij het plaatsen wel op dat omliggende panden niet beschadigd raken door trillingen. Buren kunnen op grond van de bouwverordening verzoeken om handhaving van art 7 van de bouwverordening. Daarin staat dat apparaten die gevaar of hinder veroorzaken verboden kunnen worden door de gemeente. Neem bij twijfel contact op met de gemeente of neem een adviseur in dienst die kan beoordelen of omliggende panden schade kunnen oplopen. Dit hangt namelijk onder andere af van de bodemgesteldheid. Laat van de omliggende een opname staat maken om zo te kunnen vaststellen of er wel of niet een scheur in de woning zat. Hieronder de tekst uit de bouwverordening.
Artikel 7.3.2 Hinder
Het is verboden in, op of aan een bouwwerk of op een open erf of terrein voorwerpen of stoffen te plaatsen, te werpen of te hebben, handelingen te verrichten of na te laten of werktuigen te gebruiken, waardoor:
- a. overlast wordt of kan worden veroorzaakt voor de gebruikers van het bouwwerk, het open erf of terrein;
- b. op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze stank, stof of vocht of irriterend materiaal wordt verspreid of overlast wordt veroorzaakt door geluid en trilling, elektrische trilling daaronder begrepen, of door schadelijk of hinderlijk gedierte, dan wel door verontreiniging van het bouwwerk, open erf of terrein;
- c. instortings-, omval- of ander gevaar wordt veroorzaakt.
Niet van toepassing is het vorenstaande, indien en voor zover het betreft nadelige gevolgen voor het milieu waarop de Wet milieubeheer 27) of enige in deze wet genoemde wet van toepassing is.
Bouwkeet
Een bouwkeet is vergunningsvrij. De directiekeet of opslagcontainer kan gewoon vergunningsvrij in strijdt met het bestemmingsplan geplaatst worden ten dienste van de bouwwerkzaamheden.
Stacaravan bij nieuwbouwwoning vergunninngsvrij?
Dit is de leukste! Is een tijdelijke stacaravan nu vergunningsvrij? De tijdelijke bewoning van een stacaravan bij een nieuwbouwwoning staat niet genoemd in artikel 2 lid 20. Als je ruim rekent dan kun je stellen dat een stacaravan ten behoeve van de bouwwerkzaamheden is. Maar mag je ruim rekenen? Wij kunnen ons voorstellen dat gemeenten dit ruim zien en in eerste instantie er van uitgaan dat een stacaravan voor tijdelijke bewoning bij een nieuwbouwproject van een particulier, vergunningsvrij is. Wij verwachten echter dat hier jurisprudentie over komt. Bovenstaande stelling is namelijk discutabel.
Je kunt ook stellen; het staat niet in artikel 2 lid 20 genoemd, dus valt het er niet onder! Klaar. Je hebt een omgevingsvergunning nodig.
Of is een stacaravan voor tijdelijke bewoning een directiekeet? We kijken even verder in de toelichting. daarin staat;
Nieuw in deze regeling is een categorie bouwwerken die functioneel is bij een bouw-, onderhouds-, sloopactiviteit. Constructies die slechts voor bepaalde tijd worden geplaatst, die dus niet bedoeld zijn om ter plaatse te functioneren (geen plaatsgebonden karakter hebben), worden niet als bouwwerk aangemerkt. Bij omvangrijke bouwprojecten worden dergelijke hulpconstructies veelal voor wat langere tijd geplaatst en kan er sprake zijn van een bouwwerk. Hoewel er in deze sfeer altijd veel is gedoogd, was er formeel altijd een bouwvergunning nodig. Dankzij onderhavig onderdeel is een omgevingsvergunning niet meer nodig. De bouwwerken ten dienste van de hier bedoelde activiteiten en werkzaamheden kunnen tijdelijk, gedurende de periode dat het werk in uitvoering is, worden gebouwd en aanwezig blijven. Na het beëindigen van het werk is het bouwwerk niet langer functioneel te achten voor de betreffende activiteit of werkzaamheid en dient het bouwwerk ingevolge artikel 2.3a van de Wabo te worden verwijderd.
Tja, het is tijdelijk, je kunt stellen dat het komt door de bouwwerkzaamheden en dat het daarom ten behoeve van de bouwwerkzaamheden is. Maar het heeft wel weer een plaatsgebonden karakter. Echter heeft een directiekeet dat ook wel in zich, en die is wel vergunningsvrij. De hoofdbewoner van de stacaravan zal ook wel directie voeren. Al met al is de wetgeving dus niet heel erg duidelijk. De wetgever had even een woordje extra moeten toevoegen aan artikel 20. Het is dus wachten op jurisprudentie. Tot die tijd bent u afhankelijk van de gemeente en de buren. Als je het ons vraagt zou het vergunningsvrij moeten zijn. Wat een rompslomp. Het belangrijkste is dat er rookmelders en koolmonoxidemelder in de stacaravan komen! Overleg met uw gemeente of u wel of niet een omgevingsvergunning moet aanvragen. Let wel op! Ook als de gemeente zegt dat u niet een omgevingsvergunning nodig heeft, dan nog kan het zijn dat u hem wel nodig heeft. Immers, ook de gemeente kan er naast zitten omdat artikel 2 lid 20 ruimte biedt voor interpretatie. De buren zouden een procedure kunnen starten en een verzoek tot handhaving kunnen indienen. Hopenlijk komt het niet zo ver, maar als u een aanschrijving van de gemeente heeft, doe ons een lol en laat het voorkomen bij de rechtbank! Wij zitten met smart te wachten op jurisprudentie.
Heeft u een andere mening, jurisprudentie of een beter argument, laat het ons weten. Start een topic op het forum of geef een reactie hieronder.
Achtererfgebied bepalen boerenbedrijf
Achtererfgebied bepalen agrarisch bedrijf
Het achtererfgebied bepalen van een agrarisch bedrijf is niet heel moeilijk. Zeker niet met de plaatjes er bij. Op plaatje 1 staat de bedrijfswoning voor de schuur. De schuur is in dit geval het belangrijkste gebouw van het boeren bedrijf en dus hoofdgebouw. Omdat in dit geval de woning voor de schuur staat begint het achtererfgebied 1 meter achter de voorgevel van de woning.
In plaatje 2 staat de schuur dichter bij de weg dan de bedrijfswoning. Nu begint het achtererfgebied 1 meter achter de voorgevel van de schuur. De woning staat dan in het achtererfgebied.
Wilt u bij een agrarisch bedrijf vergunningsvrij bouwen dan zijn er veel mogelijkheden om dit te doen! Er is immers een groot achtererfgebied. Indien u twijfelt wat uw achtererfgebied is van uw boeren bedrijf, vraag het dan aan de gemeente en laat de gemeente een kaartje maken waar het achtererfgebied op staat. U voorkomt daarmee discussie en vervelende situaties.
Gratis Elektriciteit
Terugverdientijd zonnepanelen voor boeren/bedrijven 3 jaar! Vraag naar de mogelijkheden door in te schrijven.
www.gratiselektriciteit.nl Een handige website waar u op basis van de terugverdientijd zich gratis kunt inschrijven voor zonnepanelen offertes. Via deze site zijn al offertes afgegeven voor zonnepanelen met een prijs (zelf installeren) van € 1,57 per Wp voor A-klasse zonnepanelen. En dat is goedkoop! Terugverdientijd (zonder subsidie) nu ongeveer 8 jaar voor particulieren. Hoe meer mensen zich inschrijven, hoe goedkoper de panelen. Wij hebben ons ingeschreven.
Zonnepanelen in een weiland vergunningplichtig!
Zonnepanelen op de grond
Het plaatsen van zonnepanelen op een dak is vergunningsvrij. Maar als de zonnepanelen niet op een dak geplaatst worden, dan moet u omgevingsvergunning aanvragen! De wetgever heeft willen voorkomen dat u hele weilanden vol gaat zetten. Op zich is daar wat voor te zeggen. Er zijn daken genoeg waar zonnepanelen vergunningsvrij op geplaatst kunnen worden.
Voor wie interesse heeft in energiebesparende producten, check de Energiebespaarshop.
Bijgebouw bij recreatiewoning vergunningsvrij?
Is het bouwen van een bijgebouw bij een recreatiewoning vergunningsvrij?
Ja en Nee ?!
In de Bor bijlage II artikel 2 en 3 moeten we zijn voor het antwoord.
We mogen bij recreatiewoningen niet 30 m2 vergunningsvrij (max 3m hoog) in strijd met bestemmingsplan plaatsen. Dit staat in artikel 2. Volgens artikel 2 lid 3 sub f punt 3 kan niet in strijd met het bestemmingsplan een bijgebouw vergunningsvrij geplaatst worden bij een recreatiewoning. De wetgever noemt een recreatiewoning een bouwwerk ten behoeve van recreatief nachtverblijf door één huishouden. Het is dus niet mogelijk op grond van dit artikel!!
In overeenstemming met het bestemmingsplan
Maar er zijn meer wegen naar Rome! Artikel 3 lid 1 geeft aan dat een bijbehorend bouwwerk in het achtererfgebied en in overeenstemming met het bestemmingsplan wel vergunningsvrij gebouwd mag worden. En daar kan de garage of schuur bij een recreatiewoning wel onder vallen. Kijk voor de bouwregels in het bestemmingsplan. Ontwerp een schuurtje die lager is dan 5 meter en voldoet aan het bestemmingsplan (goothoogte, bouwhoogte en oppervlakte controleren). Deze kan vervolgens wel geplaatst worden in het achtererfgebied.
Download hier de folder bijgebouw plaatsen/ bijbehorend bouwwerk.
Voorbeeld regels bestemmingsplan
Staat in het bestemmingsplan aangegeven dat een bijgebouw maar 3 meter hoog mag zijn, dan kan het vergunningsvrije schuurtje bij een recreatiewoning niet hoger worden dan 3 meter. Staat er in het bestemmingsplan dat de nok van een bijgebouw bij een recreatiewoning maximaal 6 meter mag zijn, dan kan vergunningsvrij een schuurtje geplaatst worden met een nok van maximaal 5 meter. Je moet immers voldoen aan artikel 3 lid 1. Houdt hierbij ook rekening met de goothoogte. Indien in het bestemmingsplan een maximale goothoogte staat dan mag de goot niet hoger zijn! Wel lager.
Achtererfgebied bepalen bij een recreatiewoning
Hoe bepaal je het achtererf? Klik hier voor meer info.
Zonnepanelen en zonnecollectoren meestal vergunningsvrij
Zonnepaneel of zonnecollector omgevingsvergunning plichtig?
Voor een zonnepaneel voor de opwekking van elektriciteit of een zonnecollector voor warmteopwekking hoeft in veel gevallen geen vergunning te worden aangevraagd. Het kan vergunningsvrij geplaatst worden. Nederland zou Nederland niet zijn als er toch niet een paar regeltjes waren. Ook hier worden de mensen in rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en panden in beschermd rijksbeschermd stads of dorpsgezicht, als eerste teleurgesteld; Hier mag het namelijk niet! Het voordeel is dat u dan niet de verdere spelregels hoeft door te lezen…
Voor alle overige mensen die geen eigenaar zijn van monumenten betekend dat ze even moeten doorlezen. De zonnepanelen of zonnecollectoren zijn vergunningsvrij te bouwen indien ze aan de volgende spelregels voldoen:
- Zonnepaneel of zonnecollector geplaatst op een dak
- De zonnepanelen en zonnecollector installatie(denk aan bijvoorbeeld een opslagvat) moeten één geheel vormen, anders moet de installatie binnen in een pand geplaatst worden. De panelen mogen uiteraard op het dak.
- Geplaatst op een schuin dak mogen de zonnepanelen of zonnecollector niet uit steken. De panelen moeten op of in het dakvlak geplaatst worden.
- Is de zonnecollector of het zonnepaneel geplaatst op een plat dak dan moet de afstand tot de dakrand net zo groot zijn als de hoogte van het zonnepaneel of de zonnecollector. Is de hoogte bijvoorbeeld 50 centimeter dan moet de afstand tot aan de dakrand minimaal 50 cm zijn.
- Niet op een monument of beschermd stads of dorpsgezicht.
Dowload hier de folder Zonnepanelen Vergunningsvrij.
Weet u niet of u in een beschermd stads of dorpsgezicht woont, neem dan contact op met uw gemeente en vraag het na! U kunt dat ook per mail doen. Vaak krijgt u dan per mail een reactie terug, en die reactie kunt u weer bewaren. Kan handig zijn als de gemeente zich toch vergist heeft. Wie wat bewaart heeft wat.
Subsidie monumenten
Tijdig onderhoud kan dure en ingrijpende restauraties voorkomen. Daarom stimuleert de overheid eigenaren van rijksmonumenten tot planmatig onderhoud.
Ze doet dat met de instandhoudingsregeling. Het Brim of Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten. Afhankelijk van het soort rijksmonument dat u heeft, kunt u subsidie of een lening aanvragen.
Waarvoor kan ik subsidie of een lening aanvragen?
U kunt subsidie of een lening aanvragen voor:
- onderhoudswerkzaamheden aan een beschermd monument
- werkzaamheden die noodzakelijk zijn om een beschermd monument te herstellen.
Eenvoudig en beter
Vanaf 2011 is de instandhoudingsregeling voor rijksmonumenten, het Brim 2011, eenvoudiger en beter. Wilt u weten wat dit voor u betekent? Kijk dan op www.monumenten.nl/brim.
Kijk voor de officiële regeling op:
- Besluit subsidie om rijksmonumenten in stand te houden
- Regeling en leidraad subsidie om rijksmonumenten in stand te houden
Subsidie monumenten aanvragen: hoe en wanneer
U kunt subsidie aanvragen vanaf 15 januari 2011. Hoe u dat het beste kunt doen, lees u hier.
Doe de financieringscheck
Ontdek door het beantwoorden van een paar vragen of u een aanvraag kunt indienen op grond van de instandhoudingsregeling.
Klik hier voor de check. Onderaan de pagina staat de check.
Gevelwijzigen garage, schuur, bijgebouw of bijbehorend bouwwerk
Plaatsen kozijn in voorgevel garage bijgebouw
Het veranderen van de gevel van een garage of bijgebouw is vergunningsvrij. Dit staat in artikel 2 lid 7 bijlage II bor. Het vervangen van de garagedeur door een pui met glas kan vergunningsvrij. Er komt geen welstandscommissie aan te pas. Geen omgevingsvergunning nodig!
Vaak willen mensen de garage gaan benutten als kantoorruimte voor een bedrijfje aan huis. Het vervangen van de garagedeur voor een pui kan dan zonder vergunning. Het kan wel zijn dat voor de bedrijfsactiviteiten wel een omgevingsvergunning nodig is omdat de activiteit strijdig kan zijn met het bestemmingsplan. Vraag dan alleen een omgevingsvergunning aan voor de activiteit Ruimtelijke Ordening. Daarmee vraag je ontheffing aan van het bestemmingsplan. Heb je eenmaal die ontheffing dan kun je je bedrijfje starten. Als het bestemmingsplan het bij recht toestaat om een bedrijfje aan huis te hebben in een bijgebouw, dan hoef je natuurlijk geen ontheffing aan te vragen voor het bedrijfje!
Als je de gevel wilt wijzigen van een bijgebouw zonder het gebruik van het bijgebouw te veranderen dan kan het natuurlijk ook direct en vergunningsvrij. Het is een garage en het blijft een garage, alleen het aanzicht veranderd. Dat valt altijd onder vergunningsvrij.
Moet je wachten met het plaatsen van het kozijn?
Het plaatsen van het kozijn in het bijgebouw mag direct. Je hoeft niet te wachten op de ontheffing van het bestemmingsplan. Een gevelwijziging in een bijgebouw valt altijd onder artikel 2 lid 7 en dit artikel geeft aan dat bouwactiviteiten strijdig mogen zijn met het bestemmingsplan en dan toch vergunningsvrij zijn! Het nadeel is echter wel dat als de gemeente de bedrijfsactiviteiten niet vergund, je een pui geplaatst hebt die bedoelt was voor je bedrijfje, maar waar je niks aan hebt omdat je het bedrijfje er niet in mag zitten. Het is dus een risico om eerst de bouwwerkzaamheden uit te voeren voordat je de ontheffing/omgevingsvergunning ruimtelijke ordening in huis hebt.
Tip!
www.unicefsteunen.nl
Vanaf € 2,50,- per maand kunt u Unicef steunen en HIV voorkomen bij baby’s in Afrika. Op dit moment wordt er bijna elke minuut een baby met HIV geboren. In 98% van de gevallen is dit te voorkomen door Unicef. Wij helpen Unicef, wordt donateur!
Financiering gemeentelijke en provinciale monumenten
Een hypotheek of financiering voor een monument
De modernisering van de monumentenzorg maakt het mogelijk voor eigenaren van gemeentelijke en provinciale monumenten om financiering te regelen bij het Restauratiefonds.
Als monumenteigenaar ben je geholpen met (eventueel) een subsidie, maar ook met financiering zónder bijbehorende administratieve rompslomp. Daar zorgt het Restauratiefonds al jaren voor voor eigenaren van rijksmonumenten. Die financiering op maat is er nu dus ook voor andere monumenteigenaren. En dat is goed voor monumenten, hun eigenaren, gemeenten én de restauratiesector.
Nu meer maatwerk
Eigenaren van gemeentelijke en provinciale monumenten konden al wel een lening aanvragen bij het Restauratiefonds. Zij hadden dan een gemeentegarantie nodig, betaalden hogere rente en hadden meer administratieve lasten. Dat is nu verleden tijd. Doordat de financiering is uitgebreid, is deze eenvoudiger en ‘op maat’ mogelijk.
Deze wijziging geeft gemeenten en provincies iets extra’s in handen om eigenaren te stimuleren om hun monument in stand te houden. Het is bovendien een impuls voor de restauratiesector omdat commerciële banken momenteel terughoudend zijn met het verstrekken van leningen.
‘Achterborg’
De gunstige financiering is mogelijk dankzij de ‘Achterborg’. Dit is de naam van een zekerheidsstelling die het ministerie van Financiën in 1996 afgaf voor het Restauratiefonds. Dat kan hierdoor geld inkopen tegen lagere tarieven en kan vervolgens gunstige leningen verstrekken voor instandhouding van monumenten.
Snel een scherpere hypotheekofferte? Hypotheekrente Onderhandelaar
2 mogelijkheden carport/overkapping
Carport of overkapping vergunningsvrij bouwen 2 mogelijkheden!
Een carport of andere overkapping kan vergunningsvrij gebouwd worden. Dit kan op basis van meerdere artikelen. Artikel 2 bijlage II Bor. Of artikel 3 van bijlage II Bor. Wat is het verschil?
Vergunningsvrij bouwen volgens Artikel 2
In artikel 2 staan een aantal voorwaarden genoemd waaraan voldaan moet worden. Zo mag de carport niet groter zijn dan 30m2. Moet de carport in het achtererfgebied geplaatst worden op minimaal 1 meter afstand van het openbaar toegankelijk gebied tenzij er geen welstandsnota voor het grondgebied is. Er zijn nog wat voorwaarden maar het belangrijkste verschil met artikel 3 zijn toch wel de hoogte en de afstand tot de perceelsgrens. Bouw je volgens artikel 2 dan mag de carport maximaal 3 meter hoog worden en maximaal 10 strekkende meter langs de perceelsgrens per perceelsgrens. Lees hier alles in de folder bijbehorende bouwwerken.
Vergunningsvrij bouwen volgens artikel 3
Bouwen volgens artikel 3 lid 1 bijlage II Bor kan simpeler zijn. Dat hangt met name van het bestemmingsplan af! In artikel 3 lid 1 staat; een bijbehorend bouwwerk in het achtererfgebied, mits niet hoger dan 5 meter. Uitgangspunt van artikel 3 is wel dat het bouwplan moet voldoen aan het bestemmingsplan! Dus uitzoeken wat in het bestemmingsplan staat.
Stel nu dat de carport geen wanden heeft. Het is dan volgens de definitie van het bestemmingsplan geen gebouw. Het is niet door wanden (2 of meer) omsloten en daardoor geen gebouw. Vaak staan in de voorschriften van het bestemmingsplan voor bouwwerken geen gebouw zijnde afzonderlijke bouwregels. Meestal is alleen een hoogte genoemd, soms ook een maximum bebouwd oppervlak. In dit voorbeeld gaan we er van uit dat er alleen een maximum hoogte van 6 meter genoemd is voor bouwwerken geen gebouw zijnde, onze carport dus. Hoe kunnen we nu bouwen volgens artikel 3.
Er is geen maximum oppervlakte genoemd. Dus hij mag heel groot worden. Als hij maar in het achtererfgebied staat. De hoogte is mag maximum 5 meter worden. Dit was de eis van artikel 3 lid 1 om vergunningsvrij te mogen bouwen. De carport voldoet daarmee ook aan de voorschriften van het bestemmingsplan (die maximale hoogte van 6m). Er stonden geen eisen genoemd in het bestemmingsplan (in ons voorbeeld) voor perceeslafstanden. De carport mag dus in de perceelsgrens. Er is ook geen beperking van het aantal strekkende meters op de perceelsgrens omdat dit niet genoemd stond in het bestemmingsplan! In theorie kan dan het hele achtererfgebied volgezet worden met een vergunningsvrije carport.
Belangrijk!!
Super belangrijk hierbij is het uitzoeken wat de voorschriften zijn van het bestemmingsplan voor bouwwerken geen gebouw zijnde!! Vraag ze op bij uw gemeente. Stuur de gemeente een mail met het verzoek om de voorschriften digitaal toe te sturen. Of kijk op de site van de gemeente of het bestemmingsplan digitaal beschikbaar is.
Ga je zelf een overkapping bouwen??? Bekijk snel deze aanbiedingen:
(prijswijzigingen voorbehouden)
Carport of overkapping zelf bouwen
Als je eenmaal hebt bepaald of je de overkapping of carport kan bouwen zonder vergunning, heb je de keuze om hem zelf te bouwen. Als de keuze valt op het zelf bouwen is het belangrijk om te bepalen wat voor een overkapping je wilt bouwen.
Er zijn legio aan mogelijkheden, bijvoorbeeld een houten overkapping, een carport met een glazen dak of een hangende carport die maar aan een zeide op de grond staat. Door je goed te verdiepen in de mogelijkheden van een carport of overkapping kan je goed bepalen welke bij je huis past en wat je zelf natuurlijk mooi vindt.
Als je eenmaal hebt bepaald hoe de overkapping eruit moet komen te zien ga je ontwerpen. Dit kan je natuurlijk laten doen, maar met een meetlint, potloot en papier kom je zelf natuurlijk een heel eind.
Fundering carport of overkapping is het belangrijkste
Om te voorkomen dat de carport niet stevig staat is een goede fundering essentieel. Je kan natuurlijk zelf een fundering storten van beton (beton bij de praxis), maar het is ook mogelijk prefab funderingen te kopen. Deze prefab betonpoeren bieden goede ondersteuning voor de palen van de carport die de overkapping dragen. Deze betonpoeren kan je ingraven (goed waterpas zetten) en je hebt vrij eenvoudig een degelijke basis voor de overkapping.
Als je zelf beton gaat storten is het belangrijk dat je niet de zuinig bent met het beton. Graaf op z’n minst een gat van 25 cm en minimaal 35 cm diep. Denk hierbij ook aan de bestrating die er moet komen te liggen. De fundering moet natuurlijk onder de bestrating uitkomen. Aan de randen van het gat plaats je bekisting zodat je hier beton in kan storten. In de hoeken kan je funderingsankers zetten zodat je hier straks je start profielen op kan zetten. Laat het beton een paar dagen uitharden, zodat het beton sterk genoeg is om je bouwwerk te dragen.
Carport of overkapping laten bouwen
Natuurlijk is het ook mogelijk om het allemaal te laten doen. Dit scheelt veel werk maar is natuurlijk wat kostbaarder. Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden en de daarbij behorende kosten. Denk er wel aan dat een overkapping of carport wel een tijd mee moet, kies dus voor kwaliteit. Niets is zo zuur dat een overkapping of carport na 5 jaar lelijk of zelfs gevaarlijk wordt. Het is een flinke investering, dus kies voor een goede leverancier. Een mooie overkapping kan je bijvoorbeeld al kopen bij de praxis.
Weet niet
Wat weet je niet?
Ik weet niet hoe ik het aanvraagformulier van het ministerie VROM moet invullen…..
De omgevingsvergunning is sinds 1 oktober 2010 een feit. De Wabo beginnen we wat aan te wennen. Alleen sommige zaken wennen nooit. In het aanvraagformulier omgevingsvergunning zit een vraag die je kunt beantwoorden met “weet niet”. Nu zijn er heel veel vragen te bedenken waarvan je het antwoord niet zou weten…….en dan is het makkelijk om in te vullen dat je iets niet weet. Toch kunnen wij niet wennen aan de volgende vraag.
Zeg het maar
Wellicht dat iemand op het ministerie humor heeft. Maar wij zijn bang dat er werkelijk een reden achter zit……. Wie het weet mag het zeggen.