Tuinoverkapping wel of niet vergunningsvrij bouwen?

Wilt u een tuinoverkapping laten bouwen in uw tuin? Dit kan soms zonder dat u een vergunning nodig hebt. Vergunningsvrij bouwen noemen we dat. Let op dat de tuinoverkapping dan wel moet voldoen aan de regels van het bouwbesluit. Het kan ook zijn dat u wel een vergunning nodig hebt voor uw tuinoverkapping. Als u de tuinoverkapping laat bouwen door een gerenommeerd bouwbedrijf kunt u er op vertrouwen dat dit bedrijf weet aan welke regels u moet voldoen.

De voordelen van een tuinoverkapping

Een tuinoverkapping is een prachtige uitbreiding van uw tuin. Zo geniet u buiten langer, omdat warmte van de zon langer blijft hangen onder de tuinoverkapping. Ook kunt u met een overkapping in uw tuin blijven genieten van buiten tijdens bijvoorbeeld een zomerse bui. Waar u zonder overkapping al vroeg in de avond naar binnen moet vanwege de kou kunt u onder uw terrasoverkapping veel langer blijven zitten.

Een tuinoverkapping op maat

U hoeft geen grote tuin te hebben voor het plaatsen van een tuinoverkapping. Een overkapping kan ook in kleine tuinen gerealiseerd worden. Alles hangt af van het ontwerp. Een goed hoveniersbedrijf bouwt tuinoverkappingen op maat voor elke tuin. Ook weten deze bedrijven precies of je wel of geen vergunning nodig hebt voor de te realiseren tuinoverkapping.

Er zijn veel verschillende soorten tuinoverkappingen. Zo kunt u alleen een veranda met een overkapping laten bouwen waar u een heerlijk terras kunt realiseren, maar u kunt ook een tuinoverkapping inclusief een schuur of tuinhuisje laten bouwen. Zo combineert u verschillende praktische aspecten zoals een opbergfunctionaliteit met een prachtig terras. Houd bij het bouwen van een tuinoverkapping altijd in de gaten of u een vergunning nodig hebt. U mag tot bepaalde maten vergunningsvrij bouwen, maar u dient zich dan wel te houden aan de regels van het bouwbesluit. Ook kan het zijn dat er wel een vergunning nodig is. Lees hier meer over vergunningsvrij bouwen.

Voorbeelden van tuinoverkappingen

Bent u benieuwd naar gerealiseerde tuinoverkappingen in Nederland? Kijk dan eens op de website van Ed Bijker. Dit hoveniersbedrijf heeft al verschillende terrasoverkappingen gebouwd en heeft daarom ook veel ervaring met vergunningsvrij bouwen.