Financiering gemeentelijke en provinciale monumenten

Een hypotheek of financiering voor een monument

De modernisering van de monumentenzorg maakt het mogelijk voor eigenaren van gemeentelijke en provinciale monumenten om financiering te regelen bij het Restauratiefonds.

Als monumenteigenaar ben je geholpen met (eventueel) een subsidie, maar ook met financiering zónder bijbehorende administratieve rompslomp. Daar zorgt het Restauratiefonds al jaren voor voor eigenaren van rijksmonumenten. Die financiering op maat is er nu dus ook voor andere monumenteigenaren. En dat is goed voor monumenten, hun eigenaren, gemeenten én de restauratiesector.

Nu meer maatwerk

Eigenaren van gemeentelijke en provinciale monumenten konden al wel een lening aanvragen bij het Restauratiefonds. Zij hadden dan een gemeentegarantie nodig, betaalden hogere rente en hadden meer administratieve lasten. Dat is nu verleden tijd. Doordat de financiering is uitgebreid, is deze eenvoudiger en ‘op maat’ mogelijk.

Deze wijziging geeft gemeenten en provincies iets extra’s in handen om eigenaren te stimuleren om hun monument in stand te houden. Het is bovendien een impuls voor de restauratiesector omdat commerciële banken momenteel terughoudend zijn met het verstrekken van leningen.

‘Achterborg’

De gunstige financiering is mogelijk dankzij de ‘Achterborg’. Dit is de naam van een zekerheidsstelling die het ministerie van Financiën in 1996 afgaf voor het Restauratiefonds. Dat kan hierdoor geld inkopen tegen lagere tarieven en kan vervolgens gunstige leningen verstrekken voor instandhouding van monumenten.

Snel een scherpere hypotheekofferte? Hypotheekrente Onderhandelaar