Dakkapel afstand woningscheidende wand

Moet men bij een dakkapel op een tussenwoning ook 50 cm aanhouden tot de rand van het dak?

Ja, het dakvlak van uw tussenwoning loopt van het hart van de ene bouwmuur tot het hart van de andere bouwmuur. U zult dus in ieder geval 50 cm afstand moeten houden van het hart van beide bouwmuren om een vergunningvrije dakkapel te mogen bouwen. Natuurlijk dient de dakkapel ook aan de overige voorwaarden te voldoen. In onderstaand plaatje is duidelijk te zien hoe dakkapellen vergunningsvrij geplaats kunnen worden.

Dakkapel vergunningsvrij bouwen

Dakkapel vergunninsgvrij bouwen

Op woningscheidende wand

Wilt u op de woningscheidende wand een dakkapel plaatsen, dan moet u dus een omgevingsvergunning aanvragen. Het is dan handig om eerst een schetsplan bij uw gemeente in te dienen. Een schetsplan is niet een formele aanvraag, maar een vooroverleg.

Gezamenlijke dakkapel

Indien u samen met uw buurman één dakkapel wilt maken, dan is dat nooit vergunningsvrij. Voor een vergunningsvrije dakkapel moet namelijk de afstand tot de woningscheidende muur tenminste 50 cm zijn. Indien dit niet het geval is zult u dus een omgevingsvergunning aan moeten aanvragen. U kunt deze omgevingsvergunning wel samen met uw buurman aanvragen (één vergunningsaanvraag volstaat). U moet dan wel zelf even de kosten delen.