Vergunningsvrij bouwen doe je zo!

Welkom op de site voor Vergunningsvrij bouwen. Deze site helpt u om snel uit het doolhof  van Omgevingsvergunningsregels te komen.

Omgevingsvergunning

De Wabo en Omgevingsvergunning is ingegaan per 1 oktober 2010 en een onderdeel daarvan is het vergunningvrij bouwen. Voor u hebben we alle omgevingsvergunning folders op een rij gezet en tevens de belangrijkste wijzigingen verduidelijkt. De financiële kant van de bouwleges leggen we kort uit met een handig voorbeeld. Alles is bedoeld om u snel en vlot inzichtelijk te maken waar u aan moet voldoen om omgevingsvergunningvrij te mogen bouwen.

Je huis verbouwen doe je zo

Per 1 oktober 2010 zijn de regels voor vergunningvrij bouwen verruimd. De kans is groot dat u in uw achtertuin bouwvergunningvrij een aanbouw mag realiseren of een tuinhuisje, carport of berging kunt bouwen. U hebt daar in veel gevallen geen bouwvergunning (omgevingsvergunning) meer voor nodig.

Ministerie VROM folders omgevingsvergunning

Download hier uw folder en kijk of u een Omgevingsvergunning (=bouwvergunning) nodig heeft of dat u vergunningsvrij kunt bouwen.

Dakkapel bouwen: informatieblad dakkapellen
Dakraam plaatsen: informatieblad dakramen
Kozijn veranderen of gevel wijzigen: informatieblad kozijnen en gevels
Schutting of erfafscheiding plaatsen: informatieblad erf- en perceelafscheidingen
Schotelantenne plaatsen: informatieblad (schotel)antennes
Zonnecellen of een zonnecollector plaatsen: informatieblad zonnecollector en – panelen
Bijgebouw,garage of aanbouw bouwen: informatieblad bijbehorend bouwwerk
Woning verbouwen: informatieblad verbouwingen

Bedrijven

De folders van het ministerie VROM die hierboven staan gelden ook voor bedrijven!

Per 1 oktober 2010 zijn de regels voor vergunningvrij bouwen verruimd. Ook voor bedrijven worden de bouwregels versoepeld. De kans is groot dat u op uw achtererfgebied van uw bedrijfspand bouwvergunningvrij een aanbouw mag realiseren of een bedrijfspand kunt bouwen. U heeft daar in de veel gevallen geen (bouw)omgevingsvergunning meer voor nodig!

Bouwregelgeving in woord en beeld 2007
Bouwregelgeving in woord en beeld 2007
A.J. Uythoven

Om snel uw interesse te wekken hier een voorbeeld van de meest ingrijpende wijziging waardoor u vergunningvrij kunt bouwen:

Staat er al een hoofdgebouw op het perceel? Ja.
Wilt u lager dan 5 meter bouwen? Ja.
Is het bouwplan in overeenstemming met het bestemmingsplan? Ja.
Wilt u op het achtererf bouwen van uw bedrijfsperceel? Ja.

Gefeliciteerd! U hebt geen (bouw)omgevingsvergunning nodig! Belangrijk hierbij is dat de bouwactiviteit voldoet aan het bestemmingsplan. Controleer dit goed!

tip:

Gratis Elektriciteit

www.gratiselektriciteit.nl Een handige website waar u op basis van de terugverdientijd zich gratis kunt inschrijven voor zonnepanelen offertes. U wilt bijvoorbeeld pas zonnepanelen aanschaffen als zonnepanelen in 7 jaar zijn terug te verdienen. Als over een paar jaar zonnepanelen zijn terug te verdienen binnen 7 jaar, dan krijgt u dan automatisch offertes. Handig, hoeft u niet meer bij te houden of het rendabel is om zonnepanelen aan te schaffen.