Dakkapel vergunningsvrij bouwen

Een dakkapel, wanneer vergunningvrij?

Een dakkapel aan de achterkant met een plat dak is vaak vergunningsvrij. De plek van de dakkapel is hiervoor bepalend. Het kan dus zijn dat de dakkapel wel aan de achterkant zit maar toch omgevingsvergunning plichtig is. Zo zijn er eisen aan de afstand tot aan de nok, dakgoot en zijkant. In de folder “dakkapel vergunningsvrij bouwen” leest u alles over het vergunningvrij kunnen plaatsen van de dakkapel.

Omgevingsvergunning vrije dakkapel

vergunningvrije dakkapel

Dakkapel voorkant

Een dakkapel aan de voorkant van het huis/bedrijf gericht op de straat is omgevingsvergunningplichtig. Hierop is een uitzondering: Indien de gemeenteraad geen welstandsbeleid (welstandsvrij) heeft vastgesteld voor het gebied waarin uw woning/bedrijf staat, dan is de dakkapel aan de voorkant ook vergunningsvrij! Er zijn maar weinig gemeenten die welstandsvrije gebieden hebben. Kijk op de website van uw gemeente, en zoek naar de welstandsnota. Type op de site van de gemeente bij zoeken in: welstandsnota. Hopelijk komt dan de de welstandsnota boven water. Zo niet: stuur de gemeente een mailtje met het verzoek de welstandsnota in pdf formaat naar u toe te mailen. U kunt dan uiteraard ook om een specifiek gebied of perceel/straat vragen.

Dakkapel achterkant

Aan de achterkant van een woning kan de dakkapel vergunningsvrij geplaatst worden mits voldaan wordt aan dit plaatje.

Dakkapel vergunningsvrij bouwen

Dakkapel vergunninsgvrij bouwen

Dakkapel aan de zijkant

Een dakkapel aan de zijkant kan vergunningsvrij zijn indien de zijkant niet grenst aan de openbare weg of openbaar groen! Verder gelden de afmetingen zoals bovenstaand plaatje. Kijk in de categorie achtererfgebied bepalen voor meer uitleg openbaar groen.

Dakkapel met een schuin dak

Een dakkapel met een schuin dak is niet vergunningsvrij. Hier heeft u meestal een omgevingsvergunning voor nodig! Eén van de voorwaarden is namelijk dat uw dakkapel een plat dak heeft. Er zijn nog meer van dit soort voorwaarden. Lees daarom de folder over vergunningvrije dakkapellen goed door!

Jammer (of gelukkig) deze is niet vergunningsvrij.

dakkapel niet omgevingsvergunning vrij

Vergunningplichtig