Beschermd stads- en dorpsgezicht

Bescherming

Woont u in een door het rijk aangewezen beschermd stads of dorpsgezicht of heeft u daar een bedrijfspand in, dan is deze site niet echt interessant voor u. U heeft namelijk nagenoeg altijd een omgevingsvergunning nodig. Informeer bij de grotere klussen aan uw huis daarom altijd even bij de gemeente. In een door de gemeentelijk aangewezen beschermd dorpsgezicht kan wel vergunningsvrij van alles aan het pand veranderd worden.

Er zijn twee situaties in een rijks beschermd stads of dorpsgezicht waarbij u geen omgevingsvergunning nodig heeft. namelijk, als u (normaal) onderhoud pleegt aan uw pand, en als het gaat om inpandige veranderingen die geen gevolgen heeft voor het uiterlijk. Kijk onder de categorie Aanvraag omgevingsvergunning voor meer informatie over hoe u een aanvraag kunt voorbereiden.

Doel

De reden dat de overheid u omgevingsvergunning laat aanvragen is simpel. U woont in een mooie omgeving die extra bescherming heeft door regelgeving. Het doel ervan is dat u zorgvuldig met de omgeving omgaat, en dat wil de wetgever op voorhand getoetst hebben.

 

Tip!

 

Energie vergelijken

Vergelijk uw energieprijs eens. Wellicht is overstappen goedkoper.